top of page

Bijen

Koninginnen en prinsessen

Voor een bijenvolk, een imme, zijn koninginnen van levensbelang. Zonder een koningin zal een volk direct beginnen met eitjes zoveel koninginnegelei te voeden dat er uit een bevrucht eitje een nieuwe koningin geboren wordt. Bijtjes zijn een volkje dat een koningin nodig heeft om allerlei taken in goede banen te leiden. Zij zal bepalen hoeveel darren (mannetjesbijen) er geboren worden, hoeveel werksterbijen en hoeveel larven er op groeien tot volwassen bijtjes. Maar een leider is pas een leider als het volk dat accepteert en dus is er altijd een kans dat er ook eitjes meer koninginnegelei gevoerd krijgen en zo uitgroeien tot nieuwe koninginnen.


Een oude koningin kan dan zelf het volk verlaten of de nieuwe koningin gaat zwermen en vormt zo een nieuw volk. Het is natuurlijk een kip en ei verhaal dus we beginnen bij de koningin. Zij komt uit haar ei als een beduidend grotere bij dan de andere bijtjes. Maar voordat ze een echte koningin is zal ze bevrucht moeten worden. Daarvoor heeft ze darren nodig, mannetjes. Die verzamelen zich als de tijd daar is bovenin de lucht samen met darren van andere volkjes en bevruchten de koningin. Ze steken hun angel in haar om haar te bevruchten

DSC_1465.JPG
DSC_1384.JPG

De imme

Het bijenvolk

De imme, een bijenvolk, is een ingenieus systeem waarin elke bij haar eigen taak heeft en die doelgericht uitvoert. Een bij leeft soms maar een paar maanden en er is dus een bijna constante stroom van nieuwe bijtjes die uit hun pop komen en uitvliegen om hun taak te gaan uitvoeren. Er zijn werksterbijtjes die in de kast opruimen, eitjes verzorgen, en ventileren of warm houden naar gelang het weer buiten.
Sommige bijtjes mogen wel naar buiten, ze worden haalbijtjes genoemd en ze halen nectar die door de werksters verwerkt wordt tot honing en opgeslagen wordt in raat.

Zwermen

Een nieuwe koningin wil haar eigen plek en zal dus uit de kast vertrekken. Ze gaat zwermen. Ze neemt daarbij een deel van de imme mee en zoekt een nieuwe plek om zich te vestigen. In een land waar weinig holle bomen zijn kan ze moeilijk een natuurlijke plaats vinden. Een koningin vind je dan ook vaak in bomen, hangend met z’n allen aan een tak als je als imker pech hebt hoog in de boom. Om zo'n volk te helpen aan een nieuw onderkomen kun je als imker het volk ‘scheppen'. Zie je een zwerm? Bel ons gerust, we komen graag! 
06 40 76 01 06 Erik 

DSC_1457.JPG

Bijen

Nectar 

Werksters

Darren

DSC_1370.JPG
DSC_1379.JPG
DSCPDC_0001_BURST20180531104912033_COVER

Op zoek naar voedsel

Bijtjes die op en neer vliegen

Welke rol speelt een dar in het bijenrijk?

Bijen hebben nectar nodig om te kunnen overleven. Van die nectar maken ze honing, die bedoeld is om de winter door te komen.

Werksters zijn onmisbaar in een bijenvolk. Ze zorgen

Darren zijn mannelijke bijtjes. Sommige mensen denken dat darren behalve koninginnen bevruchten eigenlijk van geen waarde meer zijn. Nectar halen is er immers niet bij. En als er geen honing gemaakt wordt, wat heb je dan aan zo’n dar? Maar behalve het bevruchten van een koningin (wat de dar met zijn leven bekoopt) zijn er meer taken voor deze man weggelegd. Want een belangrijke taak in de imme (zoals het bijenvolk ook wel genoemd wordt) is het warmhouden of ventileren van het volk.

bottom of page